Woonplaatsbeginsel en pleegzorg

Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp. De gemeente regelt en betaalt voor de jeugdhulp die een pleegkind krijgt. Welke gemeente hiervoor verantwoordelijk is bepaald het woonplaatsbeginsel in de jeugdwet. In 2022 is het woonplaatsbeginsel verandert. Het uitgangspunt is dat pleegouders en pleegkinderen niks merken van deze verandering. Het is vooral voor pleegzorgorganisaties en gemeentes een verandering. 


De gemeentes die in 2021 verantwoordelijk was, moet uitzoeken of er voor een kind iets verandert. Als er iets verandert voor het pleegkind dan regelen de oude en nieuwe gemeente samen de overdracht. Als pleegouder hoef je geen actie te ondernemen.  

Voor pleegoudervoogden is het even speciaal opletten; zij zijn gezagsdragers en vandaar direct verantwoordelijk voor het regelen van jeugdhulp. Zij ontvangen zelf een brief van de gemeente indien er een overdracht naar een andere gemeente plaats vindt vanwege het woonplaatsbeginsel.  


Heb je een vraag hierover dan verwijzen we je graag naar de website van Pleegzorg.Nl  waar alles over het woonplaatsbeginsel wordt uitgelegd.  Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen onbeantwoord blijven, neem dan contact op met je pleegzorgbegeleider.