Hoe word ik pleegouder?

Wanneer je overweegt om pleegouder te worden, gaan we samen aan de slag! We doorlopen de stappen en kijken steeds per stap of pleegzorg bij je past en in welke vorm. Als je gaat zorgen voor een kind uit de directe omgeving, spreken we van netwerkpleegzorg. In dat geval wordt er per plaatsing bekeken hoe het traject naar pleegouderschap er voor je uit komt te zien.

1. Informatiepakket
Wil je kennismaken met pleegzorg? In het informatiepakket lees je de veelgestelde vragen op je gemak door. Een informatiepakket kun je aanvragen door hier te klikken.


2. Informatiebijeenkomst

Wanneer je het informatiepakket gelezen hebt, kun je de informatiebijeenkomst bezoeken. Tijdens deze avond bespreken we alles rondom pleegzorg. Ook is er veel ruimte om eigen vragen te stellen en worden er ervaringen gedeeld vanuit pleegouders. Aanmelden voor een informatiebijeenkomst kan hier.


3. Aanmelden
Na de informatiebijeenkomst kun je jezelf aanmelden voor het pleegouderschap via pleegzorg@vigere.nl


4. Intakegesprek
Na aanmelding volgt een intakegesprek bij Vigere Jeugdzorg. In dit gesprek bespreken we waarom je pleegouder wil worden en bekijken we samen de vastgestelde voorwaarden. Na het intakegesprek vragen we 2 referenten op te geven en een aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar (VGB) in te vullen.

 

5. Voorbereidende Training Pleegouderschap (VTP)

In de VTP leer je alle facetten van het pleegouderschap kennen, samen met de trainers ervaar je of het pleegouderschap daadwerkelijk iets voor je kan zijn. Na de VTP beslis je samen met de trainers of je verder gaat als pleegouder. Het echte werk begint als er een pleegkind bij je komt wonen, op dat moment start de Training Pleegouderschap.

 

6. Matching
Vanaf het moment dat je ingeschreven bent als pleegouder, gaan de matchers aan de slag. De matchers kijken naar de behoeften van het kind en de wensen van de ouders. Zij doen zorgvuldig onderzoek naar een geschikte match met jou als pleeggezin.


7. Training Pleegouderschap

Nadat er een match is gevonden en er een pleegkind bij je komt wonen, start de training Pleegouderschap. In deze training worden onderwerpen als samenwerking, hechting en trauma behandeld.

Wat is pleegzorg?

Pleegzorg is het (tijdelijk) zorgen voor een kind dat niet bij diens ouders kan wonen, omdat het opgroeien of opvoeden daar niet goed gaat. Afgelopen mei legde een stel dit nog heel liefdevol uit bij Jinek aan tafel. Klik daarvoor op de afbeelding om de video te bekijken. 

"Om van een kind te kunnen houden hoef je geen bloedband te hebben."
                                                     - Paul en Kim bij Jinek - 

Ben je benieuwd welke vorm van pleegzorg bij je past? Hieronder staan de verschillende vormen van pleegzorg beschreven.

Deeltijdpleegzorg
Pleegzorg hoeft niet altijd 24u per dag, 7 dagen in de week plaats te vinden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in de weekenden, vakanties of op doordeweekse dagen voor een pleegkind te zorgen. Deze vorm noemen we deeltijdpleegzorg. In overleg met de pleegzorgbegeleider en ouder(s) stem je de momenten af dat het pleegkind bij je is. 

Crisispleegzorg

Wanneer een situatie dusdanig uit de hand loopt, kan het mogelijk zijn dat een kind onmiddelijk uit huis geplaatst moet worden. In dat geval gaat het kind naar een crisispleeggezin. Belangrijk in deze vorm van pleegzorg is dat er meteen een veilige plek voor het kind gevonden kan worden. Flexibiliteit vanuit het pleeggezin is belangrijk, omdat het kind op dezelfde dag bij je terecht moet kunnen. Het kind blijft zolang als nodig is, wanneer dit langer is dan 28 dagen spreken we van kortdurende pleegzorg. 

Kortdurende pleegzorg 

In deze periode wordt er bekeken of het kind terug kan keren naar de ouders of dat een plaatsing in een pleeggezin voor langere tijd nodig is. Het streven is om binnen een jaar duidelijkheid te hebben voor het kind, ouders en betrokkenen. 

Langdurige pleegzorg 

Bij langdurige pleegzorg is duidelijk dat het kind voor langere tijd niet bij de eigen ouders kan wonen. Het pleeggezin biedt voor dit kind dan een stabiele gezinssituatie. Dit kan tot de leeftijd van 21 jaar zijn. 

Informatiepakket pleegouderschap

Om pleegouder te kunnen worden zijn er een aantal criteria, dat wil zeggen wettelijke vereisten, waaraan je moet voldoen:


  • Je bent minimaal 21 jaar
  • Je ontvangt een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming. Nadat je ons hiervoor toestemming hebt gegeven, vragen wij deze voor je aan.
  • Je kunt een veilige en stabiele leefsituatie bieden voor het pleegkind.
  • Je staat open voor begeleiding en samen werken we aan de uitvoering van het hulpverleningsplan.


Voldoe je hieraan en wil je meer informatie over het pleegouderschap?
Dan kun je hieronder een informatiepakket aanvragen.


Let op! Vanwege de privacy wetgeving is het nodig dat je zelf de aanvraag bevestigt. Deze mail kan in je spam folder zitten.

Inschrijven informatiebijeenkomst

Wil je meer informatie over het pleegouderschap? Meld je dan aan voor een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zijn een pleegzorgmedewerker en een pleegouder aanwezig. Aan hen kun je al je vragen stellen.

Nadat je het formulier hebt ingevuld, ontvang je van ons een bevestigingsmail met daarin de details van de bijeenkomst. Kijk hieronder welke datum het beste in je agenda past.