Suïcidepreventie training voor pleegouders en gezinshuisouders

Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen is er een suïcidepreventie training ontwikkeld voor pleegouders en gezinshuisouders. In deze training leren pleegouders en gezinshuisouders hoe zij de zelfmoordgedachten van hun pleegkind beter met hen bespreekbaar kunnen maken, hoe zij zelfverzekerd en consistent kunnen handelen, en hoe zij hun pleegkind kunnen helpen om meer weerstand tegen deze gedachten te bieden.

Deze training is uniek: nog niet eerder is er in Nederland een uitgebreide suïcidepreventie training gemaakt gericht op pleegouders en gezinshuisouders. Pleegouders en gezinshuisouders kunnen gratis deelnemen aan deze training.

Waarom deze training?

Pleegjongeren hebben vergeleken met andere jongeren drie tot vier keer vaker last van suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag. Binnen gezinshuizen wordt nog relatief weinig over dit onderwerp gesproken. Wanneer er wel over dit thema wordt gesproken, leidt dit vaak nog niet tot het gewenste resultaat. Daarom is vanuit de Rijksuniversiteit Groningen dit nieuwe onderzoeksproject bedacht. Eén van de belangrijkste doelen van dit onderzoeksproject is om te evalueren of deze training effectief is. Om dit goed te kunnen onderzoeken, zullen zij aan alle deelnemende gezinshuisouders vragen of zij en hun pleegkind een vragenlijst willen invullen.

Hoe ziet deze suïcidepreventie training eruit?

Ter voorbereiding van deze suïcidepreventie training, hebben de onderzoekers Kim en Diana vorig jaar interviews gehouden met pleegjongeren en pleegouders/gezinshuisouders om zo te leren van hun ervaringen. Belangrijke thema’s die tijdens deze interviews besproken worden, komen ook terug in de training. Deze training zal vier dagdelen gaan beslaan en bestaat uit vijf pijlers. Allereerst zal er gefocust worden op het bijbrengen en het vergroten van kennis over suïcidaliteit.

Daarnaast zal de training bestaan uit onderdelen waarvan bekend is dat deze effectief kunnen zijn in het verminderen van suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag bij jongeren. Zo zal de training aandacht besteden aan het herstellen en versterken pleegouder-pleegkindrelatie, zullen pleegouders en gezinshuisouders leren hoe zij met hun pleegkind kunnen praten over suïcidaliteit, en zullen pleegouders en gezinshuisouders nieuwe vaardigheden aangeleerd krijgen die zij kunnen inzetten om hun pleegkind te helpen meer weerstand te bieden tegen deze suïcidale gedachten. Deze uitgebreide training biedt pleegouders en gezinshuisouders de mogelijkheid om hun pleegkind met suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag beter te kunnen helpen en om (weer) een samenwerking met hun pleegkind aan te gaan.

Gezinshuisouders en pleegouders kunnen aan deze suïcidepreventie training deelnemen. De training is kosteloos te volgen. Om je aan te melden kun je contact op nemen met Kim Setkowski. Zij is onderzoeker bij de Rijksuniversiteit van Groningen en verder werkt zij als psycholoog bij 113 Zelfmoordpreventie (e-mail: k.setkowski@rug.nl en telefoonnummer: 06-12869214).

Mocht je nog vragen hebben over het onderzoeksproject en de suïcidepreventie training, dan kun je de webpagina bezoeken link:
Aanmelden | Onderzoek suïcidepreventie voor (pleeg)gezinnen | Rijksuniversiteit Groningen (rug.nl)
of contact opnemen met de uitvoerende onderzoeker van dit project (Kim Setkowski).

Deel dit bericht

Ander nieuws