Aanvullende zorg
Tijdens een pleegzorgtraject kan het soms voorkomen dat er extra maatwerk nodig is. Hiervoor heeft Vigere aanvullende specialistische zorg beschikbaar. Omdat deze zorg altijd aanvullend is op een regulier pleegzorgtraject, kunt u dit het beste in overleg met Vigere regelen.
Neem hiervoor contact op met het aanmeldteam van Vigere.
Tel. 085 1303 952
E-mail: aanmeldingen@vigere.nl
Hieronder kunt u meer uitleg vinden over de verschillende soorten aanvullende zorg die Vigere biedt.
Sherborne Samenspel is een lichaamsgerichte ‘speel’- methode en richt zich op het vergroten van het lichaamsbesef en het zelfvertrouwen bij kinderen. Tijdens de sessies spelen kind en opvoeder met elkaar door middel van bewegingspelvormen die zijn gericht op het maken van contact met elkaar.
Voor meer informatie over Sherborne Samenspel, kijkt u op deze pagina.
Kinderen in pleeg- en gezinshuiszorg hebben ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt, die grote gevolgen kunnen hebben voor de ontwikkeling van een kind. Als opvoeder(s) kun je voor flinke uitdagingen komen te staan.
STO is een systeembehandeling voor gezinnen met jeugdigen van ± 4 t/m 16 jaar, waarbij opvoeders actief ondersteund worden bij het traumasensitief opvoeden. De focus ligt op het nog beter begrijpen van het gedrag en het versterken van de relatie.
Voor meer informatie en hoe je kunt aanmelden, kijk op deze pagina.
Bij Triple P staat positief opvoeden centraal. De naam komt uit het Engels en staat voor Positive Parenting Program. Tijdens het traject leer je om positief te reageren en als ouder een positieve opvoedstijl aan te nemen.
Voor meer informatie over Triple-P kunt u het beste mailen met pleegzorg@vigere.nl
Wat is Specialistische Ouderbegeleiding?
Het is in het belang van de jeugdige dat het goed gaat met de ouders na een uithuisplaatsing. Door tijdig begeleiding aan de ouders te koppelen, dien je zowel de belangen van de ouders als de jeugdige.
Specialistische (trauma sensitieve) ouderbegeleiding na uithuisplaatsing, is erop gericht om ouders te ondersteunen bij de emotionele/ mentale problemen die zij ervaren als gevolg van de uithuisplaatsing. Het is erop gericht om:
- Ouders te helpen bij het verdragen of accepteren van de uithuisplaatsing en zoeken naar manieren waarop zij nog betekenisvol kunnen zijn voor hun kind(eren).
- De last voor ouders en de jeugdige als gevolg van de uithuisplaatsing te verlichten.
- Doordat de jeugdige weet dat iemand voor de ouder zorgt, biedt dit de jeugdigen de optimale mogelijkheid om zich in het pleeggezin te ontwikkelen.
- De ouder de optimale mogelijkheid te geven om invulling te (blijven) geven aan de band met hun kind.
Ouders worden gesteund bij het rouwproces wat bij het proces van uithuisplaatsen hoort. Indien dit een positief effect heeft, komen jeugdigen minder klem te zitten tussen de wensen van de ouders en de beslissing van de kinderrechter dat de jeugdige niet thuis kan wonen. Hierdoor kan het welzijn van jeugdige en ouders verbeteren en is de kans dat de jeugdige zich positief kan ontwikkelen in het pleeggezin/ gezinshuis toegenomen, met als gevolg dat:
- Ouders verdragen de uithuisplaatsing beter.
- Ouders zijn beter in staat om hun kind emotionele toestemming te geven voor het verblijf in het pleeggezin/gezinshuis.
- Ouders hebben vaker een positieve band met hun kind.
- De samenwerking tussen ouders en pleeg/gezinshuisouders is beter.
- De samenwerking tussen ouder en de verwijzer is beter. De gedragsproblemen van jeugdigen zijn afgenomen (bron: ouderbegeleiding na een opvoedbesluit, NJI, 2019).
Doelgroep
Specialistische ouderbegeleiding is gericht op ouders waarvan het kind/de kinderen uit huis zijn geplaatst. Er zijn een aantal kenmerken waarbij gedacht kan worden aan specialistische ouderbegeleiding, enkele voorbeelden hiervan zijn:
– ouders die signalen van rouw en verlies tonen
– ouders die de afspraken niet of niet goed kunnen nakomen
– ouders die belastende uitspraken doen naar hun kinderen
– ouders die zoeken naar manieren hoe zij nog ouder kunnen zijn voor hun kind nu deze uit huis is geplaatst.
– de samenwerking met ouders en andere betrokkenen (pleegouders, (gezins)voogd, hulpverleners) loopt niet goed
– ouders die overal om strijden